מוות של אחד מההורים, או של בן משפחה קרוב הנו תמיד סיטואציה מצערת ועצובה, המשפיעה על כל בניי המשפחה מבחינות רבות; פיזית, נפשית, משפחתית, כלכלית, ועוד. מעבר למצב הטבעי המלווה את מותו של אותו אדם, פעמים רבות, בני המשפחה חווים אי נעימויות, מתיחויות, סכסוכים ומחלוקות, ובעיקר- שואלים את עצמם שאלות רבות שעולות על הפרק, שלא קל תמיד למצוא להן תשובות.
סכסוכים משפחתיים בנושאי צוואות וירושות, יוצרים מערכת רגשית טעונה ומורכבת בין כל בניי המשפחה, ומלווים לא פעם בתחושות שלילות כמו כעס, עלבון וקנאה. פעמים רבות, מקור ההתנהגות השלילי של האחים אינו ברור, ומתרחש על רקע תחושת אי שוויון וזיכרונות ילדות שאותם סוחבים לכל אורך חייהם, במודע ושלא במודע.
אין ספק, כי מדובר על סיטואציה קשה עבור כל האחים ושאר בני המשפחה הלוקחים חלק בסכסוך. יחד עם זאת,חשוב לדעת, שיש דרכים מגוונות, אשר מסייעות במניעת סכסוכים שכאלה, וגם כאשר כבר מצויים בתוך סכסוכים כאלה, ניתן להתמודד איתם באופן מיטבי. במאמר הבא, נסביר בדיוק כיצד.
כתיבת צוואה. הצוואה, היא למעשה הצהרה משפטית של המצווה, הכוללת הוראות בעניין אופן חלוקת כלל העיזבון של האדם לאחר מותו. חוק הירושה תשכ"ה 1995, בסעיף 1, קובע שעם מות אדם עובר העיזבון ליורשים שלו. הצוואה, מאפשרת לפרט, כל עוד היא עומדת בתנאים ובכללים הצורניים והמהותיים הקבועים בדין, לחלק את העיזבון של אדם באופן שונה מזה שקבוע בחוק. אין ספק, שכתיבת צוואה ברורה ובהירה, יכולה למנוע סכסוכים משפחתיים רבים. כמובן שכדאי לכתוב את הצוואה, ועדיף בנוכחות של עדים. צוואה שנאמרת בעל פה יכולה לגרום למחלוקות רבות, לשאלות, לחוסר בהירות ולסכסוכים מיותרים, ועל כן, ממש לא כדאית.
פתירת הסכסוך לבד. במידה ולא נכתבה צוואה, והתחילו סכסוכים משפחתיים, ניתן לשבת עם כל בני המשפחה ולנסות ולפתור את הבעיה לבד. לעיתים, ניתן לגשר על המחלוקות והפערים ולהגיע לידיי פתרון על ידי מו"מ עצמאי בן חברי המשפחה.
פתירת הסכסוך באמצעות מגשר. במקרים רבים, לא מצליחים הצדדים לפתור את המחלוקות הרבות שנוצרו לבד, ויש צורך באדם חיצוני, אובייקטיבי, שאינו מכיר אף אחד מהצדדים,שיוכל לגשר ולסייע בפיתרון הסכסוך.המגשר עושה שימוש בכלים מקצועיים מוכחים,שמדברים בשפה הגישורית. הוא משתמש בכלים של משא ומתן, ובוחן את המציאות של כל אחד מהאחים, בצורה רחבה וטרנספורמטיבית. הראייה הרחבה מובילה את המגשר להציע לאחים פיתרון יצירתי שמצליח להשיג את התוצאה האפקטיבית עבור כולם: השגת הפיתרונות האולטימטיביים עבור כל אחד, וישוב הסכסוך. תהליך הגישור הוא תהליך שחורט על דגלו ערכים של כבוד, אנושיות, הומאניות והרבה אמפתיה לאורך כל התהליך. אין ספק, שבסכסוכים משפחתיים הרבה מאוד דברים יכולים לצאת החוצה, גם דברים לא נעימים, שלא קל תמיד לשמוע, אולם ביחד עם המגשר, ניתן לכוון את המעורבים בסכסוך בצורה בטוחה אל עבר הפיתרון הרצוי.
פתירת הסכסוך בבית המשפט.יש מקרים שבהם פונים ישר לבית משפט, או כי לא מכירים מספיק את כלי הגישור, או כי נגררים לשם בלית ברירה. בכל אופן, חשוב לומר, שהפנייה לבית המשפט עלולה להרוס משפחות. היא גוזלת זמן יקר, כסף, והרבה מאוד כוחות נפשיים. מדובר על תהליך אשר בקלות עלול להרוס את מה שאב או אם המשפחה בנו במאמץ רב שנים רבות. ולכן, במחשבה לטווח הארוך פנייה לבית המשפט אינה נמצאת בעדיפות הראשונה וכדי לנסות קודם את הליך הגישור.
אין ספק, שכאשר סכסוכים משפחתיים בנושאי צוואות וירושות צפים ועולים, יש הרבה מאוד מתח ואי שקט באוויר, גם כאשר אף אחד אינו אומר דבר. למרות זאת, ניתן למנוע הגעה למצבים כאלו, וגם כאשר כבר התרחשו ניתן להתמודד מולם בצורה רצינית ומיטבית לשביעות רצון כולם. במידה והאחים ירצו ליישב את הסכסוך, והתהליך כולו יתבצע בהסכמה ובכבוד,טובת התהליך כבר מובטחת.