עיקרון ה-ADR - Alternative Dispute Resolution- פיתרון מחלוקות אלטרנטיבי, מגיע מעולם ניהול משא ומתן, על מנת,ליצר תחליף לדרך המסורתית הנהוגה לפתרון ויישוב סכסוכים - בתי המשפט. מעל עשור אנו רואים מגמה הולכת וגוברת של שימוש רב באלטרנטיבות משפטיות, ובייחוד בגישור, וזאת על מנת לסייע לאנשים לסיים את הסכסוכים השונים שמתחוללים בחייהם.
עיקרון ה- ADR, ותחום הגישור, הומצאו ופותחו בארה"ב בזירת יחסי העבודה הקיבוציים, שהיו פופולאריים בשנים 1930-1980. כאשר נוצרו מחלוקות בין ארגון העובדים לארגון המעבידים, ונוצר מבוי סתום, היה צורך להמציא פיתרון יצירתי, שיספק את המענה המוסכם עבור שני הצדדים, בשעה שהיציבות והעבודה השוטפת לא יפגעו כתוצאה מכך. הסיבות העיקריות להמצאת מודלים חדשים בתחום הניהול משא ומתן, ובכללם הגישור, נבעו מתוך אמונה כי בתי המשפט אינם מסוגלים לספק הכרעה במצב של חילוקי דעות עקב סיבות מגוונות. ראשית, העובדים האמינו כי בתי המשפט והשופטים מייצגים את האליטות המזוהות עם המעסיקים. שנית, רוב הסכסוכים נתפסו בעיניהם כבלתי שפיטים ושלישית מדובר על הליך שבדרך כלל נמשך זמן רב ותלוי במחויבות של שני הצדדים, אחד כלפי השני.
תחום הגישור הגיע לישראל בשנות ה-90 והתפתח בצורה משמעותית: בשנת 1992 תוקן חוק בתי המשפט בישראל, והגישור הפך אופציה נוספת העומדת בפני מתדיינים בהליך משפטי. בשנת 1996 הוקמו מרכזי הגישור המקצועיים הראשונים, ובשנת 1997 הוקם המרכז הארצי לגישור ויישוב סכסוכים במשרד המשפטים. לאורך השנים בכירים רבים במערכת המשפט בישראל תמכו בהטמעת הגישור ככלי להידברות אחרת וכגורם המסייע להפחתת העומס בבתי המשפט, והגישור, לאט לאט, אומץ במרחבים נוספים, כמו במערכות החינוך, בקהילה, בארגונים, עסקים, חברות ועוד.
עם התפתחות וצמיחת הגישור בעולם העבודה, הוא חלחל גם אל תחומים נוספים, ביניהם גם אל התחום המשפחתי, ועם השנים, קיבל את השם "גישור משפחתי". אחד החוקים החשובים שנכנסו לתוקפם בשנים האחרונות בתחום הגישור המשפחתי, הוא חוק גישור חובה לזוגות שמעוניינים להתגרש. החוק קובע, כי בני זוג שנמצאים בסכסוך משפחתי, ומעוניינים להתגרש, יופנו ליחידות הסיוע, ולמגשרים מטעמם, על מנת לנסות ולפתור את הסכסוך בטרם בני הזוג פותחים את המקרה בשערי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. באופן כזה, הזוגות עוברים גישור גירושין, ובשיתוף פעולה בין עורכי הדין של בני הזוג, מגיעים לידיי גירושין בהסכמה.
חוק זה, הוא מהפכה של ממש, בכל מה שקשור לסכסוכי משפחה, לזוגות אשר מעוניינים להתגרש, ובכלל, למערכת המשפטית בישראל. יחד עם זאת, המציאות בשטח, מראה, כי קיים עומס רב ביחידות הסיוע, ואז מוצאים את עצמם זוגות רבים המעוניינים להתגרש, בהמתנה ארוכה ומייאשת עד לתחילת ההליך. הפיתרון נעוץ בפנייה למגשר פרטי, אשר בתהליך קצר, מבצע את הגישור לגירושין. המגשר מציע ראייה טרנספורמטיבית, חשיבה יצירתית וכלים מעשיים אשר מנוסחים כהסכם גירושין, עליו חותמים שני בני הזוג. התהליך הוא קצר, ומכוון לטובת בני הזוג ולטובת המשפחה כולה.
לאורך השנים, אנו עדים לכך, שהמציאות בשטח, היא זו שמובילה לידיי התפתחותם של מודלים וגישות, שנועדו לסייע לנו לעבור מסוכות בחיינו בצורה קלה ונוחה. החוכמה הגדולה היא לבחון את אותם הכלים, ולהשתמש בהם, במידת הצורך, במקום המתאים. השימוש בכלי הגישור הפך לנפוץ במיוחד בעולם העסקי, והמשפחתי, ולא בכדי. כלי הגישור מצליח לייצר את הפיתרון הטוב ביותר עבור בעיה עתיקת יומין.