
פנייה לבית המשפט באשר לניהול סכסוך יכולה לגרום במקרים רבים לבזבוז זמן ולטרחה רבה, הן מצד מערכת המשפט והן מצד הגורמים המעורבים בסכסוך. על מנת לייעל את שיטת העבודה הוחלט בשנת 2008 להנהיג בישראל שיטה ניסיונית - שבמרכזה –תהליך קדם גישור חובה, המכונה פגישת מהו"ת.
שיטה זו, המכונה פגישת "מהו"ת" – (ראשי תיבות של "מידע, היכרות ותיאום") מטרתה, להכיר לצדדים המעורבים בסכסוך את עולם הגישור ולבחון יחד עם עורכי דינם האם ניתן לפתור את הסכסוך בדרך זו. פגישת המהו"ת, אינה תהליך הגישור עצמו, פגישה זו מהווה תהליך לקדם גישור, ובודקת האם קיים פוטנציאל לתהליך של גישור.
על פי שר המשפטים, הליך של פגישת מהו"ת, מצריך חובת התייצבות של הצדדים המעורבים בסכסוך וכי היעדרות כרוכה בתשלום בגין הוצאות משפטיות. בנוסף נקבע, כי הליך זה ינוהל על ידי מגשרים מוסמכים מטעם בית המשפט אשר נבחרו במכרז מיוחד. כיום בארץ פעילים כ- 95 מגשרי מהו"ת.
פגישת מהו"ת, כוללת מספר שלבים, כאשר אורך הזמן הממוצע לתהליך הוא כשעה וחצי.
בשלב הראשון: "מידע" - ניתן לצדדים הסבר מסודר ומפורט על הליך הגישור, מהן התפיסות של הגישור, כיצד הוא מבוצע ומה הוא דורש מן הצדדים.
בשלב השני: "היכרות" - נערכת היכרות בין הצדדים. כל צד מציג עצמו בפני המגשר ומספר את הקונפליקט כפי שהוא מבין ותופס אותו. בכך מתחילים להירקם קווים מנחים להבנת הסכסוך המדובר.
בשלב השלישי: "תיאום" – לאחר שהצדדים נחשפו לתהליך הגישור הם מחליטים האם נכון להם להיכנס לתהליך הגישור. הבעת נכונות להיכנס לתהליך תעשה באמצעות הסכם משותף שיתגבש, עליו יחתמו הצדדים.
נכון להיום, תוכנית מהו"ת, עדיין בגדר פיילוט וכוללת מספר בתי משפט בישראל: בתי משפט השלום בירושלים, בתל אביב, בראשון לציון, ברחובות, בנתניה, בכפר סבא, בפתח תקווה, בהרצלייה וברמלה.התיקים אשר יופנו אל המגשרים יהיו אזרחיים, אשר סכומם יהיה גבוה מ-50,000 ₪, למעט תיקים העוסקים בתאונות דרכים או בתביעות המתנהלות בסדר דין מקוצר שלא אושר בהן בקשת רשות להגנה משפטית.
בעוד פגישת מהו"ת נערכת ללא תשלום, הרי שבמידה ויוחלט על המשך תהליך הגישור יישאו הצדדים המעורבים בסכסוך בהוצאות הכספיות. במצב כזה, המגשר שהיה נוכח בפגישת מהו"ת, ימשיך את הליך הגישור עם הצדדים, על מנת לייעל את התהליך ולמנוע כפילויות בין המגשרים.